gewichtsconsulent

receptenboek

Havermoutkoekjes met rozijnen (bron: voedingscentrum)

Havermoutkoekjes met rozijnen (bron: voedingscentrum)

IngrediŽnten voor 18 koekjes:
85 g boter, op kamertemperatuur
125 g lichtbruine ruwe rietsuiker
(ik gebruik lichtbruine basterdsuiker)
1 ei, losgeklopt
125 g zelfrijzende bloem
55 g havermout
175 g rozijnen (ik vervang ongeveer 50 gram rozijnen door cranberries)


 
Bereidingswijze + bakken 30 min:
Verwarm de oven voor op 180 įC. Klop de boter en de suiker tot ze bleek en schuimig zijn. Voeg het ei toe en blijf kloppen. Zeef de bloem boven het deeg, voeg de havermout en de rozijnen toe en meng goed.
Schep opgehoopte theelepels van het deeg op 3 ingevette bakplaten en laat voldoende ruimte vrij tussen de koekjes zodat ze nog kunnen uitzetten tijdens het bakken.
Bak de koekjes 10-15 minuten of tot ze goudbruin zijn. Laat ze een beetje afkoelen op de bakplaten, leg ze dan op een rooster en laat ze helemaal afkoelen. U kunt deze koekjes 3-4 dagen bewaren in een luchtdichte doos.
    
Voedingswaarde per stuk:
calorieŽn 128 kcal

Pluspunt
Havermout is een uitstekende bron van oplosbare voedingsvezels, die een hoog cholesterolgehalte in het bloed helpen verminderen, zodat ook het risico van een hartziekte verkleint. Oplosbare voedingsvezels vertragen ook de opname van koolhydraten in de bloedsomloop, zodat het bloedsuikerniveau stabieler blijft.

Variaties en tips
-Voeg de fijngeraspte schil van 1 kleine citroen of sinaasappel toe aan het deeg, samen met de havermout en de rozijnen.
-Zeef 1-1Ĺ tl gemalen, gemengde kruiden, kaneel of gember samen met de bloem.
-Voor suikerarme havermoutkoekjes voegt u na het kloppen van de boter en de suiker 1 banaan (circa 85 g) toe om te zoeten en vermindert u de hoeveelheid suiker tot 55 g.
Laatste update: 29 februari 2016