gewichtsconsulent

tip van de week

Als je voor de zomer een gezondere leefstijl wilt of om wat gewicht kwijt wilt raken dan kun je de onderstaande verbeterstappen volgen.
Om het wat meer praktijk gerichter te maken ga ik de komende maanden laten zien wat dit voor: het snelle ontbijt, de lunch: wat zit er op jouw boterham, tussendoor eten, koken en het avondeten betekent.
         
          Ik ga gevarieerder eten

          Ik ga kleinere porties kiezen
          Ik ga gezondere producten kiezen
          Ik ga regelmatiger eten
          Ik ga mijn kinderen het goede voorbeeld geven
                 
Tussendoor eten
Naast de drie hoofdmaaltijden is er ruimte voor 3 extra’s per dag. De zogenaamde “tussendoortjes”. Het beste is om op die momenten ook iets te eten uit de schijf van vijf.

Ik ga gevarieerder eten
De schijf van vijf geeft je volop gelegenheid om een lekker hapje voor tussendoor te kiezen. Denk hier bijvoorbeeld aan: fruit, ontbijtkoek (volkoren) een handje ongezouten noten, een schaaltje magere yoghurt met vruchten, een volkoren beschuit of een belegde cracker, rijstwafel of boterham
Ik ga kleinere porties kiezen
Wil je echt ‘snacken’? Kies dan voor iets kleins. Je kunt het beste een snack kiezen van zo’n 110 kcal. Kijk wel uit met Liga’s, Balisto’s, Twixen en andere repen die per twee verpakt zijn. Als je het hele pakje opeet is dit best veel voor een extraatje. Lees het etiket kritisch. Wordt er met een portie een stuks of het hele pakje bedoelt?
Maak het jezelf niet moeilijk en kies voor een verpakking die je wel in een keer kan opeten.
Ik ga gezondere producten kiezen
Kies veel verschillende soorten fruit. Leg dit in een fruitschaal en zet deze op een plek in huis waar je vaak voorbij loopt. Stop ongezonde snacks diep weg in de kast, in een ondoorzichtige trommel, zodat je ze niet de hele tijd ziet.
Ik ga regelmatiger eten
Als je voor een ‘tussendoortje’ kiest, kies er dan bewust voor. Voorkom dat je langs een koekjestrommel loopt en in de loop een koekje in je mond stopt. Eet ook niet direct uit de (koel)kast. Mochten er koekjes uit de verpakking vallen bij het openmaken van de verpakking, stop ze dan in de koekjestrommel. Je hoeft ze dan niet meteen op te eten.
Ik ga mijn kinderen het goede voorbeeld geven
Roep niet dat snoep en snacks zo slecht zijn maar laat zien dat je er niet teveel van neemt. Als je gewoon gezond eet volgens de Schijf van Vijf, is af en toe snoepen en snacken geen probleem. Gebruik snoep niet als beloning en houdt het ook niet als straf achter. Ga ontspannen met eten om.

Laatste update: 19 juni 2017